-KİTABI OKU, NAMAZI KIL. MUHAKKAK Kİ NAMAZ HAYASIZLIKTAN VE KÖTÜLÜKTEN ALIKOYAR
KİTABI OKU, NAMAZI KIL:
MUHAKKAK Kİ NAMAZ HAYASIZLIKTAN VE KÖTÜLÜKTEN ALIKOYAR:
ALLAH’I ANMAK ELBETTE EN BÜYÜK İBADETTİR:
29. Ankebût Sûresi 45. Âyet-i Kerîme(402. Sayfa):
“45. Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.”
Allah Peygamberi Hazreti Muhammed(sav)’e, Kitabı oku. Namazı kıl. Emrini verdi. Namazın hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyduğunu bildirdi. Sonra:
ALLAH’ I ANMAK ELBETTE EN BÜYÜK İBADETTİR diyerek, yaşamımızda, Allah’ ı çokça anmamızın, Allah'ı ayaktayken, otururken ve yanüstü yatarken zikretmemizin gerekli olduğu bildirilmiştir. Burada Allah'ı anmaktan kasıt, her zaman Allah' ın huzurunda olduğumuzu unutmamamız gerektiğidir. Her an Allah'ı anmak, bu Âyet-i Kerîme çerçevesinde, herkesin mutlaka yapması gereken bir ibadettir. Bu anma işlemine tasavvufta " dâimî zikir" denir.
Zikir'den kasıt Allah'ın İsm-i Âzam'ı olan "ALLAH" lâfzını tekrarlamak demektir ki, her zaman bu konuda uyanık olmalıyız. İşlerimizin aksatılması diye bir şey söz konusu değildir. Gönlümüze Allah lâfzını yerleştirir ve devamlı Allah' ı anmayı âdet edinirsek, zorlanmamız da mümkün değildir. Dil "Allah" adını devamlı söyler hâle gelir. Bu duruma gelmiş olanların bu hallerine, "daimî zikirde" denir.
Burada önemle üzerinde durulması gereken, kalben bu zikri yapmaktır. Gönlümüzde, Allah adının yer etmesidir. "Kuru bir sözle anmak zikir" değildir. Gönülden istemektir. Önemli olan, Kur'ân-ı Kerîm'in gönlümüzde yer etmesi ile anmaktır. Tüm yanlış yollara sapıp, Müslüman gibi yaşamanın zerresini gösteremeyen kimsenin, zikir ile alâkası olamaz. Bu zikir gösteriden ileri gitmez. Allah her şeyi Gören ve Bilen'dir. Bilindiği üzere İslâmiyet’te:
-Ailesinin rızkını temin için çalışmak zikirdir.
-Kur’ an okumak zikirdir.
-Namaz kılmak zikirdir.
-Çalışan insanların istirahatleri zikirdir.
-Gündüz yorulan insanların gece istirahatleri de zikirdir.
-Öğrencinin ders çalışması, okumaları zikirdir.
-İlim adamlarının araştırmaları zikirdir.
-İlmî toplantıları dinlemek zikirdir.
-Dini toplantılarda bulunmak zikirdir.
-Tüm mesleklerde çalışanlar zikirdedir.
Bütün bunların yapılmasında, Allah’ın zikri söz konusu olmakla birlikte, gönlümüzün Allah’ın zikrini unutmaması bu Âyet’ler çerçevesinde önem arz eder.
Gönlü Allah’ın zikri ile dolan kullarından olmamız dileklerimle.
Saygılarımla. 07.09.2023 11:31