YEDİ GÖK, YER VE BUNLARIN İÇİNDE BULUNANLAR, ALLAH'I TESBİH EDERLER
YEDİ GÖK, YER VE BUNLARIN İÇİNDE BULUNANLAR, ALLAH'I TESBİH EDERLER:
ALLAH'I HAMD İLE TESBİH ETMEYEN HİÇBİR VARLIK YOKTUR:
BÜTÜN VARLIKLAR ALLAH'I HAMD İLE TESBİH EDERLER:
17. İsrâ Sûresi 44. Âyet-i Kerîme(287. Sayfa):
"44. Yedi gök, yer ve bunların içinde bulunanlar, Allah’ı tesbih ederler. O’nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur. Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız. Şüphesiz O, halimdir çok bağışlayandır." Allah'ın yarattığı bütün mevcûdat Allah'ı zikrederler. Bu yaradılışın gereği olarak düşünülmelidir. Ancak bu yaradılış gereği olan zikri, insanların anlayamayacaklarını, Allah,
"...Fakat siz, onların tesbihlerini iyi anlamazsınız..." demek suretiyle ifade etmektedir. Zira Allah'ı tesbih eden varlıkların tesbihatlarının tamamını bizim bilmemize/ tesbit etmemize imkân yoktur. Kuşun tesbihatının bilinmesi için kuşun kendi haliyle konuşmasının bilinmesi gerekir. Bir sineğin tesbihatını bilmemiz için sineklerin tesbihatlarının kanat çırpışlarında ya da başka bir şekilde yapılıp yapılmadığını bilmemiz ve bu tesbihatları algılayabilmemiz gerekir.
Allah'ın tesbihatını(Allah'ın adını anmayı) madem ki tüm yer ve gökte bulunanlar yapıyorlar; bizlerinde Allah'ın adını anmaktan geri durmamamız gerekir. Ayaktayken, otururken ve yan üstü yatarken Allah'ın adını anmayı âdet edinmemiz dileklerimle.
Saygılarımla. 19.08.2023 11:13
ÖNEMLİ NOT: NOT(1): KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ: 1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYET' LERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA; 2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA; 3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.
BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM. NOT(2): KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYET’ LERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!