-İNSANLAR KENDİ KENDİLERİNE ZULMEDERLER
ONLAR KENDİ KENDİLERİNE ZULMETTİLER
ALLAH, "BİZ ONLARA ZULMETMEDİK, ONLAR KENDİ KENDİLERİNE ZULMETTİLER" DEDİ:
11. Hûd Sûresi 101. Âyet-i Kerîme(234. Sayfa):
"101. Biz onlara zulmetmedik, onlar kendi kendilerine zulmettiler. Allah’ı bırakıp da taptıkları tanrılar, Rabbinin emri gelince kendilerine hiçbir fayda sağlayamadılar. Hasarlarını arttırmaktan başka bir şeye yaramadılar."
Allah'ın zâlim sıfatı yoktur. Hiç kimse, Allah zulmetti diyemez. Demeye de hakları yoktur. Bu nedenle, Âyet-i Kerîme'de belirtildiği üzere:
Allah, “…Onlar kendi kendilerine zulmettiler…” demektedir.
Kur’an’da Cennet ve Cehennem hakkında çok fazla uyarı niteliğinde Âyet-i Kerîme vardır. Bu kadar fazla Âyet ile insanların uyarılmaları, Allah bizi “uyarmadı” dememeleri içindir.
“Bizler ikaz edilseydik yanlış yollara sapmazdık” demelerinin önünün kesilmesi için, bu kadar fazla Âyet’le insanların uyarılmalarının gerekli olduğunu belirleyen Allah’tır. Sonsuz geleceği ve sonsuz geçmişi bir anda ihata edebilen Allah’ın bu uyarıları, gelecekten haber olması nedeniyle MÛCİZE uyarılardır. Diğer taraftan:
ALLAH, "ANDOLSUN Kİ, CİNLERDEN VE İNSANLARDAN BİRÇOĞUNU CEHENNEM İÇİN YARATTIK" DEDİ:
7. A’râf Sûresi 179. Âyet-i Kerîme(175. Sayfa):
"179. Andolsun ki, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların kalbleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir."
Bu kadar uyarıdan sonra, geçici dünya hırslarının bitirilmesi ile insanların ve cinlerin, kendi kendilerine zulmeder hale gelmemeleri için, bu uyarılar kesinlikle gereklidir. Buna rağmen “…cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık…” diyen bu Âyet ile, Cehennem’i hakedenlerin çokluğu bildirilmekte;
“…İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir." demek suretiyle ders alınmadığı, Allah’ın ipine sarılmadan yaşandığı bildirilmektedir.
Âyet hükümlerine göre yaşantımızı düzenlememiz; her gün 40 rekât namazın her rekâtında tekrarladığımız, “doğru yola iletilme” hedefine ulaşmamız dileklerimle.
Saygılarımla. 31.07.2021 20:07
ÖNEMLİ NOT:
1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ:
1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYETLERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA;
2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA;
3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM.
BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM.
2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE, TÜM AÇIKLAMALI ÂYETLERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!