TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR/ BULUŞLAR(4)(1900- 1930)(TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR/ BULUŞLAR (3) 'ÜN DEVAMIDIR)1900- Norveçli
Vaaler kağıtları sıkıca tutturabilmek için,iç içe geçmiş iki halkadan oluşan, metal bir telden ibaret orijinal bir ürün tasarladı. Vaaler’ in
ataş adını verdiği bu tasarım bugüne kadar hemen hemen hiç değişmemiştir.
1900- Modern denizaltının mucidi
J.P. Holland olarak kabul edilir. Holland'ın geliştirdiği tekne, modern bir denizaltının tüm özelliklerini taşıyordu. Silindir biçimli gövde, safra tankları, derinliği ayarlamaya yarayan yatay dümen ve havaya ihtiyaç duymayan güç kaynağı. Bu denizaltı, su altında bataryalarını kullanıyor, yüzeye çıktığında ise, içten yanmalı motorla gidiyordu. Holland, 1900'de denizaltısını ABD Deniz Kuvvetleri'ne verdi. 1902'de "denizaltı gemisi"nin patent hakkını aldı ve İngiltere, Hollanda, Rusya ve Japonya için denizaltılar inşaa etmeyi sürdürdü.
1901- İlk
radyo transistörünü
Guglielmo Marconi geliştirdi.
1901- ABD’ li
Gilette ve Nickerson körlenince atılan traş bıçağının patentini aldı.
1901- Hubert Booth,
elektrikli süpürgeyi icat etti. Booth’ un elektrikli süpürgesi o kadar büyüktü ki atlı bir arabayla çekilmesi gerekiyordu. Fakat süpürgenin performansı gayet iyiydi; öyle ki İngiliz Kralı VII. Edward taç giyme töreninden önce salondaki halının bu süpürge ile temizlenmesini istemişti.
1902- İtalyan mucit
Guglielmo Marconi, Manş Denizi üzerinden
radyo dalgalarıyla mesajiletmeyi başardı. İtalyan Marconi kablo ya da tel olmadan bir yerden diğerlerine mesaj göndermenin yolunu keşfetti. Böylece radyo doğdu. Marconi, radarın mucidi Hertz’ in yapmış olduğu deneyleri kullanarak bulunduğu yerden 9 metre uzaktaki bir kapı zilini çalmayı başarabiliyordu ve bunun için her hangi bir kabloya ihtiyaç duymuyordu. Kullandığı yönteme “elektromanyetik” adını vermişti.
1902- Willis H. Carrierin icadı olan bilimsel olarak tasarlanmış ilk
klima için 1902'yibeklemek gerekti. Carrier, 1901'de Cornell Üniversitesi elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu; aynı yıl Temmuz ayında Buffalo'daki Buffalo Forge Company'de çalışmaya başladı. Altı ay içinde şirketin araştırma geliştirme laboratuarının başına getirildi. Buradaki ilk projelerinden biri, ısıtma bobinlerinden oluşan bir sistemden geçirildiğinde havanın ne kadar ısı soğurabileceğini belirlemekti; bulguları şirketin ısınma giderlerinde binlerce dolar tasarruf sağladı. İlk projelerinden bir başkası da soğutmaya yönelikti. Brooklyn'de Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing adlı matbaa şirketi, ısı ve nem değişimleri yüzünden kağıdın genleşmesi ve büzüşmesi sonucu, baskı sürecinde renklerin donuklaşması gibi bir sorun yaşıyordu. Willis H. Carrier; 17 Temmuz 1902'de bu şirket için dünyanın ilk klimasının tasarımlarını tamamladı: Klima, matbaanın ısı ve nem oranını hassasiyetle denetleyen 30 tonluk bir makineydi.
1903- Fransız
Gustave Liebau ilk
emniyet kemerini tasarladı ve patentini aldı.
1903- Amerikalı
Wright Kardeşler ilk motorlu uçak uçuşunu gerçekleştirdi.
1903 Willem Einthoven, kalbin işleyişini kaydeden
elektrokardiografi cihazını ( EKG ) icat etti. Einthoven’ ın 1924’ te Nobel ödülü aldığı bu icadı, kalp atışlarının grafiksel çıktısını vermektedir. EKG, kalbin ürettiği elektrik sinyalleri ölçüp kaydederek, kalp hastalığının belirtisi olabilecek düzensizlikleri ortaya çıkaran bir cihazdır.
1903- Emil Bloch,
aynayı geliştirdi. Tarih boyunca parlatılmış bir metal ya da taş ayna olarak kullanılmıştır. Daha sonraları cam yüzeylerin arkasına yapıştırılan koyu renkli kumaşlar da aynı amaçla kullanılmıştır. İlk modern ayna ise Bloch tarafından, düz camın gümüş veya altın folyo ile kaplanmasıyla elde edilmiştir.
1904- Christian H. Ismeyer, deniz yolculukları sırasında oluşan gemi kazalarını önlemek için,
kesintisiz radyo dalgaları kullanarak nesnelerin belirlenmesini sağlayan bir radar sistemi geliştirmiş ve patentini almıştır.
1904- Raptiye, ilk defa Amerikalı
Edwin Moore tarafından üretildi. Bir gün önce yaptığını ertesi gün satan Moore, Eastman Kodak Company’ den büyük bir sipariş alınca 1904’ te Moore Raptiye Şirketi’ ni kurdu. Şirketi hala küçük şeylerin üretimine devam etmektedir.
1904- İngiliz
John Flemingin geliştirdiği
Diyot(elektronik vakum tüpü) radyo cihazlarının vazgeçilmez parçası oldu.
1905- Alexander Laurent,
kimyasallı yangın söndürücüyü geliştirdi. Yangına suyla müdahale etmek her zaman doğru bir yol değildi, bu yüzden Laurent, bir kimyasal karışımı geliştirerek suyun yangın söndürmedeki zararlarını da yok etmiş oluyordu.
1906- Alva John Fischer,
mekanik çamaşır makinesini icat etti. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar birbirlerinin üzerinden yuvarlanırken, sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu.
1906- İskoçyalı
J. Dewar,
termos adını verdiği ve içine konulan sıvının ısısını koruyan, iç içe geçmiş iki kaptan oluşan bir sistem geliştirdi. Tarihin en popüler icatlarından birisi olan termos sayesinde piknik yapmak, insanoğlu için daha da keyifli bir hal almaya başladı.
1906- İlk
klima fikri 1906’ da
Willis Haviland Carrier tarafından oluşturulmuştur. Klima denildiğinde aklımıza Carrier gelmesine rağmen, klima 1906 yılında Stuart H. Cramer adındaki bir tekstil mühendisi adına tescil ettirilmiştir. Cramer, klima kelimesini tekstil bitkilerinin yetiştiği ortamdaki havayı nemlendirmeye yarayan cihazı için kullanmaktaydı.
1907- Kanada’ lı
Reginald Fessenden radyo aracılığıyla ilk insan sesini iletimini başardı.
1908- Alman
Johannes(Hans) Wilhelm Geiger Radyasyonun varlığını tespit eden
Geiger cihazını geliştirdi.
1908- ABD’ li
Henry Ford (July 30, 1863 – April 7, 1947) [/color][/b] T modeli adındaki ilk
seri üretim otomobili piyasaya sürdü. İlk üretim bandı fikrinin de babası olan Ford 1913 de günde 1000 araba üretebiliyordu.
1909- George Cayleyden 50 yıl kadar sonra, 1903 yılında,
uzun mesafelere kesintisiz uçabilmeyi sağlayan uçak yapan
Wright Flyer[/b] olmuştur.
1909- General Electric şirketi, ilk elektrikli
ekmek kızartma makinesi üretti. Dilimlenmiş ekmek, elektrikle ısıtılan bir tel üzerine konuluyordu. Ayarlı bir saat, süre dolduğunda elektriği kesiyor ve ekmeği dışarı doğru itiyordu. Bu sayede sabahları kahvaltı masalarını renklendiren çıtır çıtır ekmeklerin hikayesi doğdu.
1910- Fransız
Henri Fabre, tekerlekleri olmayan ve su üzerinde seyredebilen bir uçak geliştirerek ilk
deniz uçağını icat etti.
1911- Marie Curie,
radyoaktivite konusunda kendi başına yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel Ödülü aldı; böylece de bu ödülü iki kez alan ilk kişi oldu.
1911- Ernest Rutherford,
atomun merkezinde bir çekirdek olduğunu gösterdi.
1911- Rus asıllı Amerikalı
İgor Skorsky(1889- 1972) S- 1, S- 2, S- 3, S- 4 uçakları ile
helikopter denemelerini yapsa da, 1911 yılının Mayıs ayında S- 5 uçağı ile, tam anlamıyla havalanmayı başardı. 100 beygirlik Argus motoruna sahip olan S- 6 ise 1911 yılının Kasım ayında uçmaya başladı. 1935 yılında ise VS 300 adlı ilk modern helikopterini yaptı.
1913Alman
Hans Geiger, radyasyon ölçüm aleti
Geiger cihazını icat etti. Geiger, ortamdaki radyasyon miktarını ışıma yapan parçacıklar aracılığıyla hesaplamayı başarınca, insanoğlu hiçbir şekilde sonuçları baş gösterene kadar fark edilemeyen bu gizli düşmanın varlığından en azından haberdar olabilmeyi başarabilmiştir.
1913- ABDli lı pilot
Elmer Sperry ilk
Robotu yaptı.
1914- Amerikalı elektrik mühendisi ve mucit olan
Edwin Howard Armstrong(1890- 1954),
osiloskop adını verdiği yüksek frekanslı bir alet geliştirdi. FM radyo bandının da mucidi olan Armstrong’ un icat ettiği “osiloskop” elektrikli cihazlardaki akım miktarını ölçen bir aletti. Osiloskop sayesinde elektrikli cihazların tamiri kolaylaşmıştır.
1918- Fransız
Pierre Langevin ve ekibi ilk kez
Sonar cihazını icad ettiler. SONAR : Sound Navigation And Ranging- Ses yardımıyla yer belirleme ve mesafe ölçme anlamına gelmektedir.
1919- Einstein,
izafiyet teorisi konusundaki yazısını yayımladı.
1920- Edwin Howard Armstrong(1890- 1954),
FM radyoyu geliştirdi. Elektrik mühendisi Armstrong’ un elektromanyetik ve elektrik alanında yaptığı icatlar çok önemlidir. Fakat onun belki de hepimiz tarafından bilinen icadı, geniş aralıklı yayın yapan FM radyo bandıdır.
1920- Earle Dickson(1892- 1961), özellikle mutfak işlerini yaparken karısının çok sık elini kestiğini görüp; karısı için bir gazlı bez ve selobant yardımıyla ilk
Yara bandı(Yapışkanlı)(1920) nı(adhesive bandages) yapmış ve bu icadı zamanla çok tutulmuştur. Bu icat, bugün evde, işte ve okulda tüm ilk yardım çantalarında bulunan bir malzeme haline gelmiştir.
1921- ABD'li
Richard Drew,
yapışkan bant fikrini ortaya attı. Avrupa'da “seloteyp” adıyla piyasaya sürülen bu bandın bir yüzü, “selüloz” adı verilen ve yapışkan olan saydam bir plastik şeritten oluşuyordu.
1921- Philip Drinker, hastaların solunum yapmasına yardım etmek için
demir ciğeri icat etti.
(1922- -)- Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu,
genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan ilim adamımızdır. Amerika’ da Florida Üniversitesi Teorik Fizik Merkezi’ nde başkanlık yapmaktadır.
1922- İlk mikrofilm[/b][/color] tanıtıldı.
1922- Stephen Poplawski(1885 – 1956), termos benzeri cam bir kutunun tabanına metal, dönen bir bıçak koyarak
blender fikrini ilk ortaya atan kişidir. 1932’ de bu fikrini tasarım haline dönüştürmeyi başarmıştır. 1935’ te Fred Waring ve Frederick Osus adlı iki girişimci dostu, Poplawski’ nin fikrini geliştirerek büyük bir ticari başarı kazanmışlardır.
1922- Alman fizikçi
Arthur Korn radyo dalgalarıyla Amerika’ ya fotoğraf gönderdi.
Fax böylece doğdu.
1923- Freon gazı kullanılan ilk buzdolabını İsveçli
Baltzar Von Platen(1898-1984) ve Carl Munters birlikte tasarlamıştı. 1925 Yılında Electrolux firmasınca lisansı alınarak dünya çapında satılmaya başlandı.
1923- Arthur Large, tehlike yaratmadan suyla temas edebilen bir makine geliştirdi. Böylece ilk
elektrikli çay makinesi doğdu ve bir çığır açtı. Çaydanlığın tabanında bulunan elektrikli ısıtıcı, suyu ısıtıyordu. Bu, ısıtıcı bir boru içinden geçen bir telden oluşuyordu ve su çabucak ısınıveriyordu.
1924- İlk
kurutuculu çamaşır makinesi ise 1924’ te üretildi. Çamaşır makineleri sürekli gelişerek günümüzdeki halini aldılar.
1925- Amerika’ lı mucit
Richard Gurley Drew (1899- 1980) yapışkan bantların mucidi olup;
boyacı bandı (masking tape) olarak adlandırılan bandı icat etmiştir. Boyanmasını istemediğimiz kısımlara yapıştırılarak kullanılan bant, kolay yırtılabilir yapıdadır.
1926 Fransız
Ramon et Zoeller,
tetanos aşısı(1926)nı geliştirdi. 1900’lerin ilk çeyreğine kadar tetanos virüsü ölümcül olabiliyordu. Her hangi bir paslı objenin açtığı küçük bir yaradan içeri giren virüs, binlerce insanın ölümüne yol açabiliyordu. Zoeller’ den sonra tetanos virüsü de insanoğlunun zekası karşısında tarihteki yerini almıştır.
1926- İskoçyalı
John Logie Baird ilk kez insan yüzünün görüntüsünü
televizyonda elde etti.
1926- İskoçyalı
John Logie Baird kısa boylu elektromanyetik dalgalar kullanarak nesneleri belirleyen radar cihazı yapmayı başardı.
1926- Pakistanlı Fizik Bilgini
Abdüsselam,
ilk nobel ödülü alan müslüman bilim adamıdır.
1926- Andreas Stihl tarafından icat edilen
elektrikli testere kereste üreticilerinin ve hızarların işlerini büyük ölçüde kolaylaştırdı.
1926- ABD'li Profesör
Robert Hutchinson Goddard,
ilk sıvı yakıtlı roketi geliştirdi. Gaz ve sıvı oksijenle işleyen roket, 12,5 metre yüksekliğe çıktı ve 56 metre yol aldı.
1927- Emile Lerp tarafından
benzinle çalışan testere modeli geliştirildi.
1928- Whittle icat ettiği ilk
turbo jet motoru için 1928 yılının Ocak ayında bir patent
başvurusu yaptı ve 1931 yılında başvurusu onaylandı.
1928- ABD’ li
Richard Drew genel amaçlı
yapışkan bandı üretti.
1928- Bugün
penisilin dediğimiz bir oluşumun bakterileri öldürmesi
Alexander Flemingin dikkatini çekti.
1929- Carrier Engineering ve başka firmaların
konut klimaları üretimine geçmesi
içinse, 1920'lerin sonunu beklemek gerekecekti.
1929- ABD’ de
AT&T Laboratuarlarında
coaxial kablonun patenti alındı.
1930- ABD’ de
ilk elektronik cihaz yapıldı.
1930- Richard Gurley Drew’ un geliştirdiği
şeffaf yapışkan bant (şeffaf seloteyp) 1930 yılında kullanılmaya başlandı.
ÖNEMLİ NOTLAR:
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;
2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.
3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.
4-) İcatlar ve Mucitleri/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.
5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulanma ve düzenlemeler yapılmakta olup; çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir.
6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.
7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.
Faydalı olması temennilerimle…
Saygılarımla...DEVAMI "TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(5)" DEDİR.