-NAMAZ ABDEST'İNİN VE TEYEMMÜM'ÜN FARZLARI
NAMAZ KILMAYA KALKTIĞINIZDA:
1. YÜZLERİNİZİ,
2. DİRSEKLERE KADAR ELLERİNİZİ YIKAYIN,
3. BAŞLARINIZI MESHEDİN,
4. İKİ TOPUĞA KADAR DA AYAKLARINIZI YIKAYIN:
TEYEMMÜM'ÜN FARZLARI:
1.) TEMİZ BİR TOPRAĞA ELLERİN SÜRÜLMESİ,
2.) YÜZÜN MESH EDİLMESİDİR:
5. Maide Sûresi 6. Âyet-i Kerîme(109. Sayfa):
"6. Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedin, iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz temizlenin. Hasta iseniz, yahut yolculukta iseniz, yahut biriniz abdest bozmaktan gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, su da bulamamışsanız, temiz bir toprağa teyemmüm edin. Bunun için de yüzlerinizi ve ellerinizi o toprakla meshedin. Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve şükredesiniz diye de üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor." Namaz abdestinin
farzları bu Âyet'e göre
dörttür. Diyanetin sitesinde abdestin farz ve sünnetleri şu şekilde bildirilmiştir:
“Sünnetlerine ve adabına (Buhârî, Vudû, 7; Ebû Dâvûd, Taharet, 50) riayet edilerek, abdest şöyle alınır:
Niyet ve besmele ile abdeste başlanıp önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Misvak veya diş fırçası ile, bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir. Sağ el ile üç defa ağza, üç defa da burna su verilir. Üç kere yüz yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli ise de iki elle başın tamamının mesh edilmesi Malikî mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavânîn, s. 84), diğer mezheplere göre sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir (Kâsânî, Bedâî’, I, 23-25).” Tatbikatı bu şekilde yapılan namaz abdestinin, Kur’an-ı Kerîm’in okunması için de alınması Âyet hükmüdür:
KUR’ÂN-I KERÎM’E TEMİZLENENLERDEN BAŞKASI EL SÜREMEZ: 56. Vâkıa Sûresi (77- 81.) Âyet-i Kerîmeler(538. Sayfa): “77. O, elbette şerefli bir Kur’ân’dır.”
“78. Korunmuş bir kitaptadır.”
“79. Ona temizlenenlerden başkası el süremez.”
“80. (O), âlemlerin Rabbinden indirilmiştir.”
“81. Şimdi siz bu sözü mü küçümsüyorsunuz?”demek suretiyle, Kur’an’ın okunması için abdest almanın farz olduğunu bildirmektedir. Bu nedenle abdest alırken farz ve sünnetlerine riayet etmemiz gerekir. Diğer taraftan Âyet’in devamında,
teyemmüm'ün farzlarının iki olduğu bildirilmektedir. Bunlar:
TEYEMMÜMÜN FARZLARI:
1.) TEMİZ BİR TOPRAĞA ELLERİN SÜRÜLMESİ,
2.) YÜZÜN MESH EDİLMESİDİR: Bu şekilde, susuzluğun hüküm sürdüğü yerlerde abdest alma zarureti hasıl olduğunda, suya kavuşuncaya kadar, teyemmüm ile namazlar kılınmalıdır.
Namazların vaktinde ve usulüne uygun kılınması bildirilmektedir. Allah’ın farz kıldığı borçlarımızı zamanında yerine getirmemiz temennilerimle.
Saygılarımla. 26.12.2021 21:03
ÖNEMLİ NOT:
1-) KİTABIMIN FORMATI GEREĞİ: 1- EZBERLEMEMİZ GEREKEN ÂYETLERİ KISACA BAŞLANGIÇ CÜMLESİNE KIRMIZI FONTLA; 2- ALTINA SÛRE NUMARASI, SÛRE ADI, ÂYET NUMARASI, HANGİ SAYFADA OLDUĞUNU MAVİ FONTLA; 3- ÂYET MEÂLİNİ SİYAH FONTLA YAZMAKTAYIM. BU FORMAT, TEKRAR ETMELERİ BARINDIRSA DA, OKUMADA GERİ DÖNMELERİ ÖNLEME AÇISINDAN ZAMAN KAZANDIRACAĞI İÇİN, FAYDALI OLACAKTIR KANAATİNDEYİM. 2-) KİTAPTAN DAHA FAZLA OKUYUCUYA ULAŞABİLECEĞİM İÇİN, SİTEMDE(www.koseyazilarinayorumlar.com), TÜM AÇIKLAMALI ÂYETLERİ SUNMAKTAYIM, İNŞALLAH!