Gönderen Konu: AHLÂKSIZLIK SANAT DEĞİLDİR/ SANAT NASIL YAPILMALIDIR?  (Okunma sayısı 8439 defa)

is

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 472
AHLÂKSIZLIK SANAT DEĞİLDİR/ SANAT NASIL YAPILMALIDIR?
« : Ağustos 15, 2020, 01:20:53 ÖS »
AHLÂKSIZLIK SANAT DEĞİLDİR

           Sanatkârların bir kısmı ahlâksızlığı sanat zannettikleri için, deyim yerinde ise, “belden aşağı” sanat anlayışıyla, sanat yaptıklarını zannetmektedirler. Ancak bunların yaptıkları sanat değil, "sanatın istismarı", “sanatın yoldan çıkarılması”, "sanatın sulandırılması", "sanatta, bel altından para kazanma şansı arama" anlamlarını taşır ki, bu tarz sanat yapanların, sanatın güzelliğini bozarak, sanatı belden aşağı indirdikleri düşünüldüğünde, bir nevî "sanatın istismar edilmesi" anlamına gelir.

           Bu sanatkârlar bir kısım insanlar tarafından itibar görseler de, genel anlamda, ahlâk bozucu  projelere imza atmaları sebebiyle, iyi karşılanmazlar. Aklı başında, aile terbiyesi almış kimseler tarafından, daima temkinli yaklaşılan sanatkârlar olurlar.

           Bu sanatkârlar, belden aşağı yaptıkları konuşmalarının, paraya tahvillerinin daha fazla olacağı, yanlış inançları ile, terkedilmeleri söz konusu olur ki, kendi başlarına düşündüklerinde:

           Biz nerede hata yaptık derler; ancak belden aşağı yaptıkları projeleri akıllarına gelmediği için terkedilmelerinin sebeplerini bir türlü anlayamazlar. Aslında bilmeleri gereken, herkesin belden aşağı sanattan hoşlanmamalarıdır.

           Her cemiyetin bir sanat anlayışı, her sanatkârın da, sanatla ilgili bir saplantısı olabilir. Bu saplantılar, sanatkârın kendi yapısına uygun olan hareket tarzlarıyla gündeme gelir. Bir kısım sanatkârlar abartılı hareket etmeyi tercih eder; bir kısmı abartılı hareket tarzını sevmez, tabii görüntü vermeyi prensip olarak benimsemiştir. Abartılı olmak onlara yanlış gelir. Doğrudur. Abartılı hareketler, çoğunlukla, seyircinin tercih etmediği hareket tarzlarıdır.

           İnsanların eğitilmesinde sanatkârların payı büyüktür. Bu eğitime ahlâkî değerleri hırpalayıcı unsurlar katmak hiç bir sanatkâra fayda sağlamaz. Nezih tâbir edebileceğimiz sanatkârlarımızın revaçta olduğu günlerin mutluluğu ile yaşamayı her birey ister. Arzuları bu yöndedir. Nice mutlu günlere dileklerimle. 15.08.2020 13:26

           Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Kasım 08, 2020, 12:48:04 ÖS Gönderen: is »