Köşe Yazılarına Yorumlar

Sabit Konular => KUR'AN ÂYETLERİ(006) => Konuyu başlatan: is - Mayıs 07, 2022, 07:52:38 ÖS

Başlık: 11.Hûd/ 101.- 113.- 114.- ALLAH,"BİZ ONLARA ZULMETMEDİK,ONLAR KENDİLERİNE
Gönderen: is - Mayıs 07, 2022, 07:52:38 ÖS
-ALLAH, "BİZ ONLARA ZULMETMEDİK, ONLAR KENDİ KENDİLERİNE ZULMETTİLER" DEDİ
-ZULÜM YAPANLARA YAKINLIK GÖSTERMEYİN Kİ, SİZE DE ATEŞ DOKUNMASIN
-GÜNDÜZÜN HER İKİ TARAFINDA VE GECENİN GÜNDÜZE YAKIN OLAN SAATLERİNDE NAMAZ KIL

           ALLAH, "BİZ ONLARA ZULMETMEDİK, ONLAR KENDİ KENDİLERİNE ZULMETTİLER" DEDİ:
           11. Hûd Sûresi 101. Âyet-i Kerîme(234. Sayfa):
           "101. Biz onlara zulmetmedik, onlar kendi kendilerine zulmettiler. Allah’ı bırakıp da taptıkları tanrılar, Rabbinin emri gelince kendilerine hiçbir fayda sağlayamadılar. Hasarlarını arttırmaktan başka bir şeye yaramadılar."


           Allah'ın zâlim sıfatı yoktur. Hiç kimse, Allah zulmetti diyemez. Demeye de hakları yoktur. Bu nedenle, Âyet-i Kerîme'de belirtildiği üzere:

           “Onlar kendi kendilerine zulmettiler.” demektedir.

           Kur’an’da Cennet ve Cehennem hakkında çok fazla uyarı niteliğinde Âyet-i Kerîme vardır ki, bu kadar çok tekrarlanmasının hikmeti, bu Âyet’in ifade ettiği, insanların kendi kendilerine zulmettikleri, verilecek cezaları da hak ettiklerinin tekrarlanmasında ve “uyarmadı” denilemez seviyede fazlasıyla ikaz edilmelerinde, gizlidir. Bu kadar uyarıdan sonra, geçici dünya hırslarının bitirilmesi ile insanların kendi kendilerine zulmeder hale gelmemeleri için, bu uyarılar kesinlikle gereklidir.

           “Bizler ikaz edilseydik yanlış yollara sapmazdık” demelerinin önünün kesilmesi için, bu kadar fazla Âyet’le insanların uyarılmalarının gerekli olduğunu belirleyen Allah’tır. Sonsuz geleceği ve sonsuz geçmişi bir anda ihata edebilen Allah’ın bu uyarıları, gelecekten haber olması nedeniyle MÛCİZE uyarılardır. Diğer taraftan:

           ALLAH, "ANDOLSUN Kİ, CİNLERDEN VE İNSANLARDAN BİRÇOĞUNU CEHENNEM İÇİN YARATTIK" DEDİ:
           7. A’râf Sûresi 179. Âyet-i Kerîme(175. Sayfa):
           "179. Andolsun ki, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların kalbleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmezler. İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir."

           Bu kadar uyarıdan sonra, geçici dünya hırslarının bitirilmesi ile insanların ve cinlerin, kendi kendilerine zulmeder hale gelmemeleri için, bu uyarılar kesinlikle gereklidir. Buna rağmen “…cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık…” diyen bu Âyet ile, Cehennem’i hakedenlerin çokluğu bildirilmekte;

           “…İşte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir." demek suretiyle ders alınmadığı, Allah’ın ipine sarılmadan yaşandığı bildirilmektedir.

           Âyet hükümlerine göre yaşantımızı düzenlememiz; her gün 40 rekât namazın her rekâtında tekrarladığımız, “doğru yola iletilme” hedefine ulaşmamız dileklerimle.

***

           ZULÜM YAPANLARA YAKINLIK GÖSTERMEYİN Kİ, SİZE DE ATEŞ DOKUNMASIN:
           11. Hûd Sûresi 113. Âyet- i Kerîme(235. Sayfa):
           "113. Ve zulüm yapanlara yakınlık göstermeyin ki, size de ateş dokunmasın. Allah’dan başka yardımcılarınız da yoktur. Sonra yardım da göremezsiniz."


           Allah, zulüm yapanlara yakınlık gösterenlerin de ateşle imtihan edilmek üzere, Cehennem'e atılacaklarının hatırlatmasını, bu Âyet-i Kerîme ile yapmıştır.

           Zalime olur veren/ zalimi destekleyen kimselerin, zâlimin yaptığı zulümlerin günahından paylarını alacakları bu Âyet ile hatırlatılmaktadır. Hırsızlık suçu işleyen bir kimseye destek verenin de o hırsızlığın günahından bir paylarının mutlaka olacağının açıklaması bu Âyet ile sabittir. Ders alınması gereken ikinci bir husus, bu Âyet ile, Allah’ın hiçbir hatanın cezasız kalmayacağını bildirmesidir.

           Buradan hareketle, Mü’min’ler, hiç kimsenin suçlarına ortaklık edecek tavırlar içinde olmamalı, onların başkalarına yaptıkları zulüme destek vermemelidirler.

***

           GÜNDÜZÜN HER İKİ TARAFINDA VE GECENİN GÜNDÜZE YAKIN OLAN SAATLERİNDE NAMAZ KIL:
           11. Hûd Sûresi 114. Âyet-i Kerîme(235. Sayfa):
           "114. Gündüzün her iki tarafında ve gecenin saçaklarında (gündüze yakın olan saatlerinde) namaz kıl! Muhakkak ki, iyilik kötülükleri giderir. Bu ise, düşünebilenlere bir öğüttür."


            Bu Âyet'de gündüzün her iki tarafında kılınması emredilen namazlardan biri, gün doğumuna yakın olan sabah namazı; diğeri ise, güneş batmadan önceki akşam namazıdır. Gecenin saçaklarında ifadesi için ise Mehmet Okuyan Meâl’inden:

          [Gündüzün iki bölümünde (öğle ve ikindi) ve gecenin de (gündüze) yakın bölümlerinde (akşam, yatsı ve sabah) namaz kıl!